Vinterkräksjuka i maj

Oplanerat och så oönskat. När man trodde att säsongen var över. Magsjukepremiär för Oli och även för oss sett från ett föräldraperspektiv. Han har inte kräkts sedan han var bebis och amningskräkets. Och det kom som en chock kan man säga! Det började helt oväntat som från ingenstans. Igår kväll. precis efter han stojat, stimmat och lekt på hans rum och var hur pigg som helst. Skulle sätta sig vid matbordet (hade opassande nog lagat en halloumistroganoff som ni bara kan gissa utseendet på) och då kom en kaskadkräkning som från ingenstans. Efter det kom en till och en till, en gång i halvtimmen och en gång i timmen hela natten. Han har kräkts ned sig själv, sin pappa, sin mamma, säng, och så vidare.

IMG_1310

STACKARS LITEN! Tycker så oerhört synd om honom varje gång han kräks. Har själv kräkfobi – för jo, det kan man nog kalla det, och har därav bävat lite för den här dagen – förskolekräksjukorna har man ju hört talats om. Han är törstigt och om han får välja klunkar han i sig ett halvt glas vatten eller vätskeersättning på en gång, som då även kommer upp på en gång. Försöker ge med sked, men han blir så otålig. Nu har han i alla fall somnat om den lille älsklingen. Det har även semlan som verkar tycka att vi är måttligt tråkiga idag. Återstår väl bara att se om resten av familjen ska få, men läste att en millimiter innehåller en miljon (!) partiklar och det krävs (håll i er nu) EN för att bli smittad, så det känns ju i stort sett oundvikligt? Några tips jag läste:

 • Tvätta händerna – tvål och vatten (handsprit biter inte på kräksjuka)
 • Tvätta kläder och sängkläder i 90 grader (partiklarna överlever i 60 grader)
 • En femtedel av befolkningen har en gen som gör att de är resistenta

Ni andra småbarnsföräldrar? Har ni klarat er hittills? Åkt på det många gånger eller liksom vi för första gången nu?

5 reaktioner på ”Vinterkräksjuka i maj

 1. Min dotter, några veckor yngre än din Selma, var magsjuk i flera dagar för en månad sedan. Till slut var hon så uttorkad och medtagen att vi fick vara inlagda i två dygn på sjukhus med sondmatning. Inte roligt alls! De har små marginaler när de är riktigt små. Förhoppningsvis är hon bättre rustad nästa gång hon drabbas. Jag och min sambo klarade oss som tur är, hoppas ni andra i familjen också gör det! 🌸

  Gilla

 2. Love passade på att bli magsjuk när jag var ensam hemma en vecka med barnen när lillasyster var 2 månader. Fy fasen, det var tufft. Som tur var så hann pappan (som troligtvis har den där genen eftersom han aldrig varit magsjuk) hem innan jag blev dålig (jag blir alltid smittad).
  Men ja det var ju vätskeersättning via plastspruta de första timmarna när han bara ville sova och sen fick man stålsätta sig när det hungriga barnet grät och bad om mer fil. Den kom ju bara upp igen så han fick miniportioner ett bra tag innan det vände. Stackars Olli, hoppas det vänder snart och att ni klarar få i honom tillräckligt m vätska. Och att ni andra slipper!

  Gilla

 3. Ja vi fick vårt i vintras när noah var 6 månader. Han vaknade på kvällen runt 21.00 och kräktes sedan fram till midnatt. Sen var det mest diarré istället. Själv fick jag det två dagar senare och mannen fick det helgen efter. Men glad att det inte blev värre än ett par kräk och sedan bara kass mage för alla tre. Hoppas oliver mår bättre snart!

  Gilla

 4. Men jösses! Krya på er! Vilken pärs! Hade inte varit in o läst på några dagar och möts av detta. Huva det är inte en lek när dom små blir riktigt dåliga. Stor krya på sig kram till lilla solstrålen och hoppas ni är på bättringsvägen! W frågade om O här om dagen faktiskt och ville ses men vi hade andra planer då redan bokade så jag sa att vi får ta det en annan gång & så ser jag nu att ni haft karantän hela helgen. Huva! Kram från oss!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s