Mattankar kring 6 månader

Storebror var en riktig ammare som bebis. Gröt, välling och barnmat totalvägrade han länge. Vid åtta månader började dock majskrokar och halva klämmisar att gå i och vid tio, elva månader – lagom till att vi flyttade hem till Sverige, lossnade det ordentligt och inom kort åt han som kusinerna i skolåldern. Det var jättesmidigt att helamma eftersom utbudet på barnmat såg helt annorlunda ut i Kina. Blev tunga väskor för andra barnfamiljer när de åkte från Sverige. Och var det inget fel på. Han gick upp som han skulle och mer därtill. Men ska inte sticka under stolen med att jag var ordentligt sliten efter nio, tio månader av i stort sett konstant helamning. På nätterna var det varannan timme – jag var inte bara näring utan även napp.

Men med lillasyster har det varit annorlunda. Hon har ätit för att äta och inte för att mysa och aldrig mer än en gång per natt. Har inte känt mig ”amningssliten” en enda gång. Och tiden har bara sprungit iväg. Om några dagar blir hon sex månader. Redan ett halvår! Enligt Livsmedelsverket och BVC behövs mer mat än bara bröstmjölk efter sex månaders ålder, främst för att tillgodose behovet av järn. Järnbrist är dock väldigt ovanligt hos bebisar och jag vågar nog påstå att det är individuellt och så länge alla mår bra och växer som de ska så är det inte någon stress. Det har vi erfarenhet av. Amningen har hittills flutit på anmärkningsvärt och har varken börjat med några ordnade smakportioner eller puréer. Däremot har hon fått slicka på banan, äpple, mango, ananas och bröd och hon verkar stormförtjust. Jag njuter av att det fungerar så bra och känner ingen stress med annan föda. Men snart är det nog ändå dags för något mer. För visst har hon börjat visa intresse för vad vi äter…

Vad, hur, när äter era 6-månaders?

20163312226118191211084_sbig.jpgSkärmavbild 2016-04-04 kl. 18.28.30.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s