Samhällsbild och föräldrastress

Efter att ha spenderat fem dygn i ett hus med sex vuxna och fyra barn har jag tänkt på hur samhället såg ut förr i tiden. Hur det ser ut nu. Och hur det ser ut i en del kulturer – att man bor hela tjocka släkten under ett och samma tak. Hur man hjälps åt och hur barnen roar varandra. Ingen ”vänta lite mamma ska bara duka av från bordet” eller ”mamma ska bara hänga tvätten”. När vi bodde i Kina kunde inte min killes kollegor ta in att inte hans mamma eller min skulle flytta hem till oss efter vi fått barn. Det är nämligen så det går till där. Mormor eller farmor flyttar in för att hjälpa till – har i och för sig även att göra med att föräldraledighet inte existerar utomlands.

Jag läste i någon tidning på BVC att föräldradepressioner och stress – näst intill utbrändhet hos småbarnsföräldrar är väldigt vanligt och vanligare i vår del av världen. Självklart är det så! I andra länder är föräldrarna oftast inte ens hemma med barnen, vilket skulle kännas helt fruktansvärt. Men förutom det – faktiskt inte så svårt att förstå, även om jag nu varken är deppad eller utbränd själv – nåja, lite småstressad ibland, men vem är inte det. Läste även att ”trots att man nu för tiden får mer stöd än någonsin av BVC ökar ändå stress hos småbarnsföräldrar”. Ja, fast det har ju inget med BVC att göra, utan hur hela samhällsbilden ser ut. Addera sömnlöshet som gör vem som helst koko, hormonpåslag och att många föräldrar har höga krav att det ska vara fint, bra, pk och så vidare.

De senaste fem dagarna har verkligen varit sköna och avkopplande. Stor familj. Away från sin egen tvättmaskin och kök. Rena lyxen för en småbarnsförälder. Däremot var det väldigt skönt att komma hem till vårt älskade bo. Där vår lilla familj bor och där mys möter kaos. Där det stundvis kan vara trixigt och man som mänsklig mamma inte har mer än två armar och två händer, men så länge man använder dem väl, tar allt i rätt ordning med dem och andas lite däremellan så slår det ändå att bo i kollektiv. Borta bra men hemma bäst och länge leve föräldraledigheten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s