Att ha syskonet på förskola

En nyfiken läsare, som även är förskolelärare, undrade hur många timmar vi får ha storebror på förskola nu när vi fått lillasyster. Det där skiljer sig väldigt mycket från kommun till kommun. På en del ställen får man bara ha någon timme i veckan. Vi får ha 30 timmar i veckan, vilket är sex timmar om dagen. 
 
Hittills har vi exprimenterade lite, men nu har vi gjort ett nytt schema som börjar gälla inom kort. Han kommer att gå från nio till två måndag, onsdag, fredag – alltså tre dagar i veckan, varannan dag. Och ledig varannan dag – får vara hemma och mysa, busa med mamma och bebis. Det blir 15 timmar i veckan och jag tror det kan bli riktigt bra! Dessutom garanterat den bästa delen av förskoledagen. De börjar med att sjunga och dansa klockan nio. Sedan går de ut och är ute och leker ett par timmar, innan de kommer in och äter lunch innan vilan då de rullar fram madrasser, kuddar och gosedjur och sover. Sedan är klockan två.
 
Att få vara hemma och delaktig i den nya familjen – mys, bus och att hjäla till med bebisen, är guld värt. Tycker däremot även att det är toppen att möjligheten finns att ha barnet på förskolan trots att man fått syskon. Givetvis är det upp till var och en hur man själv känner att man vill göra och varje situation, barn och familj är olika. Hur bra trivs barnet på förskolan, vilket ålder är syskonet i, hur krävande är småsyskonet och så vidare. Men att man kan ha syskonet där lite mer, om man vill och alla mår bra av det. Tycker inte att man ska hämta syskonet vid fem om dagarna om man ändå är hemma, men några timmar tror jag kan vara otroligt värdefullt. 
 
 
Fördelar jag ser med förskola:
 • Organiserade sång- och dansstunder
 • Att de lär sig massor på ett pedagogiskt och mysigt sätt. Just nu har Oliver färg- och formtema och de gör massa roligt tillsammans på det temat
 • Rutiner
 • Ny inspiration – andra låtar och annat pyssel än vad vi sjunger hemma (som att bara träna i vardagsrummet eller gå iväg på ett pass då och då)
 • Lek med andra barn och kompisar – detta tror jag är väldigt berikande, roligt och nyttigt
 
Fördelar ur ett småsyskonperspektiv:
 • Storasyskonet fick all försälderns uppmärksamhet, vilket jag även tycker att småsyskonet är värt en del stunder – när vi är hemma allihopa hänger hon mer med på ett bananskal
 • Mamman och bebisen kanske är vaken halva (eller hela) natten och mamman behöver en chans till powernaps och vila för att överhuvudtaget gå runt
 
Bör även tillägga att jag själv aldrig gått på dagis eller förskola i hela mitt liv, annat än någon timme per dag när jag var sex år. Mina föräldrar har eget företag och mamma var med mig mesta delen av tiden. Visst tyckte jag det var underbart! Det var fantastiskt. Jag hade nog aldrig viljat bytt, just då. Däremot har jag inte heller några syskon. Att storebror nu får vara där och leka av sig tycker jag känns toppen. Men jag har nästan redan nu lite ångest för när han kommer vara där från åtta till fem. Hur många av er skulle vilja gå hem efter trefikat om ni hade det alternativet?
Och nu är jag även lite nyfiken – hur ser en förskolelärare på det här?
 

9 reaktioner på ”Att ha syskonet på förskola

 1. I Norrköping där vi bor är det 15 h per vecka för barn med föräldraledig förälder. Vi kan dock inte välja utan det är 9-2 tis-tors. Skönt för er att kunna göra sitt eget schema. Jag har oxå lite panik inför när lillan börjar på fsk och kan inte tänka mig att de ska gå 8-5. I en drömvärld hade jag gärna sett att de gick 9-2 (eller 3) men det blir nog svårt att få till 😉

  Gilla

 2. I vår kommun (Lycksele, 12 mil från Umeå) så får man ha syskonet på dagis 15h/v. Tis, ons & tor mellan kl. 9-14. Gick upp till heltid (7-16) nu när vi väntar syskon men kommer inte jobba heltid på ett bra tag framöver då Melvin blir så trött av så långa dagar & gissar att syskonet också kommer bli det. Så jag kommer jobba 7-14.30, alt. 8-15 beroende på hur morgonpigg syskonet blir 😉

  Gilla

 3. Är förskollärare, mamma till en 4åring och gravid med småsyskon. Där jag bor och arbetar (utanför gbg) är det 15 timmar som gäller för de barn som har föräldralediga eller arbetssökande föräldrar. Jag personligen tycker att det är en lagom tid. Förskolan är bra, utvecklande och oftast rolig för barnen men kan aldrig aldrig aldrig ersätta värdefull tid tillsammans med föräldern! Så känn er inte tvingade att lämna för att barnet "missar" något på förskolan. Att vara hemma och få lov att delta i den nya familjen är långt mycket viktigare. Men på samma gång kan jag förstå att 10-15 tim/vecka kan vara välbehövligt för mamma och småsyskon att ha endast för varandra. Låter som att ni hittat en bra balans för er. Kram

  Gilla

 4. I Dalarna får vi lämna barnen 15h/vecka när man är mammaledig. Jag har dock valt att inte alls lämna barnen då jag starkt tror på att barnen verkligen behöver närheten och tryggheten till sina föräldrar – och att inte bli bortlämnade under sin uppväxt. Mina barn får utvecklas och lära sig grejer "även" fast dem inte går på dagis. Jag förstår att dessa tankar är väldigt individuella i dagens samhälle och det är skönt att man som förälder har en chans att få välja vad man själv tycker känns rätt. 🙂

  Gilla

 5. Tycker du har en rätt klok syn på det hela. Som förskollärare vill jag påstå att barnen har det bättre hemma om det är ett bra hem som barnets vistas i oavsett ålder.

  Gilla

  1. Tycker ändå det där är intressant att förskolelärare tycker så. Tycker däremot att det verkar hur kul som helst. Sedan tror jag på variationen. Även om jag tycker om att gå till jobbet så är ju hemma alltid bäst, men behöver ändå lite av varje:)

   Gilla

 6. Jag bor i Sthlm och har 30h/v som jag utnyttjar till min 5-åring. Han går 9-16 mån-tors och är ledig fredagar. Jag kan lugnt säga att han har så mycket roligare på förskolan med sina kompisar än att vara hemma med mig och titta på när jag ammar. Både han och jag uppskattar våra lediga fredagar men på sön kväll längtar han efter kompisar, sångstund, utflykter och pedagogisk verksamhet. Med en bebis som endast kör powernaps på dagarna hinner jag tyvärr inte ge honom det. Men det är stor skillnad på en 2-åring och en 5-åring.

  Gilla

  1. Vad bra att det känns bra för er! Låter toppen.

   Jag tror det är omöjligt att säga ”skillnad” på osv, iaf väldigt svårt för alla barn är så oerhört olika. Det är så jag upplever att min son känner också, han är oerhört utåt och social. Hans lillasyster är hittills väldigt olik honom på alla sätt, kanske skulle varit helt annorlunda om hon var den äldre, det kan man inte veta.

   Vad jag bara ville komma fram till är att det därför blir så svårt att ge andra mammor råd. Jag tror alla vet själva vad som är bäst för just deras familj.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s