Semlan 10 dagar gammal

Idag fick vi hembesök från BVC. Lite annorlunda än när vi fått oliven i Shanghai och fick gå ut i gatan och hoppa in i taxi för att ta oss till läkarkontroller på United. Det hade dock sin tjusning. Det här är mysigt det med.
 
Några broschyrer och information om sådant man redan visste. Sedan plockades vågen upp på vardagsrumsbordet. 3,7 kilo. 3,6 när hon föddes så det har gått uppåt, även om inte så mycket. Jag tänkte säga att jag inte har något att jämföra med för jag tror inte att vi kommer,  eller bör, jämföra hennes matvanor eller vikt med hennes storebrors. Han åt som sagt varannan timme. Han vägde 3,5 kilo när han föddes. 5,2 kilo när han var en månad och när han var två månader hade han – håll i er nu – dubblat sin vikt och vägde 7 kilo. Vi har aldrig, inte en enda dag på hans snart två-åriga liv, behövt oroa oss för att han inte ätit ordentligt. 
 
Semlan äter, men inte lika mycket som sin storebror. Trodde inte det skulle vara några problem då jag känt mig som en amningsguru. Men alla är olika. Har haft lite problem med greppet. Hon har inte riktigt hittat rätt. Det har kommit för mycket mjölk. Hon har inte gapat tillräckligt stort. Tagit små fulgrepp som fått mig att vilja skrika. Det har hänt att hon somnat mitt i måltiden och lämnat mig med tutte i form av en liten mjölk-vattenspridare (utgår från att det bara är andra mammor som orkat läsa vidare vid det här laget). På natten har det hänt att jag fått väcka henne. Men äter gör hon. Någon gång per dygn kan det gå upp mot fyra timmar. Under hennes vakna perioder kan det vara nere på en timme – spciellt under kvällsmyset (klokt, vem vill äta när man sover liksom?). Och nu börjar det negativa mönstret vända. Från och med igår faktiskt. Senaste dygnet har hon hittat rätt på en gång. Det känns som att hon äter klart och gör inte längre ont. 
 
På natten accepterar hon vaggan även om hon föredrar babynestet och allra helst att vara i famnen. Sover gör hon, till skillnad från vad hennes storebror gjorde, i långa perioder. Och då kan det vara riktigt långa. Oliven sov ungefär 20 minuter, var vaken en timme, sov en timme och så vidare. Hon är vaken ett par timmar på förmiddagen, för att sedan sova någon timme. Vakna och äta på eftermiddagen och somna om för att sedan vara vaken mellan sju och tio, halv elva – varje kväll. Hon sover på natten med en eller två matpausar. Så har det varit hittills.
 
Hon är en tyst bebis. Skriker inte många gånger per dygn. När hon är hungrig grymtar hon mest. Hon har inget emot att byta blöja, byta om, bli ompysslad och så vidare. Det är klart att hon blir lite sur ibland, speciellt när hon har hicka. Annars är hon allmänt helcool. Lugn och harmonisk. Vår lilla semla.
 
 
 

5 reaktioner på ”Semlan 10 dagar gammal

  1. Så härligt att börja dagen med att se hur ni har det. Selma är mer lik Lotta än Robert som bebis ser jag. Så härligt att allt fungerar. När jag fick barn 1975 sade man att bebisar fördubblar sin vikt på ett halvår och första veckan går de ner i vikt. Det stämde på Lotta och Malin, men inte på lillebror. Han gjorde som Oliver, använde en spikrak kurva rakt upp.

    Gilla

  2. ja,alla bebisar är olika. min första son åt en massor och min andra mindre. dessutom var min första lugnare och min andra mer aktiv sen när de blev större. men å andra sidan så brukar tjejer äta mindre har jag hört. har dock ingen aning om det men de flesta säger så. du ska nog inte ora dig iaf. alla barn är olika som du skriver=) Krm

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s