Graviditetsstatus första graviditeten vs andra

  
Boende och födelseort
Första graviditeten: Shanghai
Andra graviditeten: Stockholm

 

Syselsättning
Första graviditeten: Pluggade kinesiska, väntade, reste chillade, ”var gravid”
Andra graviditeten: Heltidsjobb + oliven
 
Brösten
Första graviditeten: Gjorde galent ont alldeles i början. Kunde inte drömma om att jogga. Sedan gick det över och inget tecken på mjölk förrän oliven började äta direkt efter han kommit ut. Svällde då upp a la Dolly Parton. Två dygn efteråt sprutade de mot min egen spegelbild och jag blev mjölkkossa ett år framåt.
Andra graviditeten: Inga känningar i början av graviditeten. Började spänna efter vecka 25 ungefär och sedan fick jag mjölk.
 
Ont i höfter/ryggslut
Första graviditeten: Innan jag plussade hade jag verkligen jätteont i ryggslutet alldeles ovanför rumpan – tänkte vad händer!?!? Sedan hade jag lite småont till och från, speciellt efter vecka 28 och mycket stelhet. 
Andra graviditeten: Hade några känningar omkring vecka 20 men gick över helt efter en massage.


Illamående

Första graviditeten: Mer eller mindre konstant, i samband med en otrolig matthet och svårt att äta, mellan vecka 7 och 12. Bananer var det enda som smakade gott. Dock inga kräkningar.
Andra graviditeten: Samma som ovan. Dock lite lättare att äta än första graviditeten, kött gick till exempel aninge bättre, även om mat allmänt gjorde mig väldigt illamående. Hatade socker. Clementiner var det enda som smakade gott. Inga kräkningar.
 
Träning
Första graviditeten: Promenader + lätt styrka. Kände mig mycket svagare och tröttare i kroppen. Simmade mot slutet. Slutade en månad innan BF.
Andra graviditeten: Jogg, promenader, crosstrainer, styrka. Ungefär samma styrka som vanligt, kände mig stark. Slutade jogga vecka 32. Sista gympasset fyra dagar innan BF.
 
 
 
Joggingkapacitet
Första graviditeten: Efter vecka 7 gick det inte. Kändes förvisso bättre en sväng efter vecka 20, men var ändå enormt instabilt (ramlade till exempel och slog upp ett ärr jag har över hela knät), noll ork eller flyt. Gick helt enkelt inte.
Andra graviditeten: Första månaderna när orken var på bott och illamåendet på topp blev det inte mycket jogg. Men vid vecka 14 drog jag en 6 kilometare och sedan blev det ungefär 4 kilometers jogg 3 gånger i veckan fram till vecka 30. Joggade sista gången i vecka 32, 33. Bebisen var då så gott som fixerad och huvudet ilade en aning mot bäckenbenet, dock inte ens snudd på lila dramatiskt som när jag väntade oliven – om det inte hade varit för det har jag kunnat jogga hur snabbt som helst, känns det som. Benen och konditionen ville…
 
Cravings
Första graviditeten: Tror egentligen inte på att de finns, men frozen yoghurt och iskalla frappes från Starbucks var populärt.
Andra graviditeten: Frukt, juice och frozen yoghurt.
 
Sparkar och magliv
Första graviditeten: Heeelt crazy! Kände första sparken omkring vecka 16-17 och några veckor efter blev det livat. Det riktigt syntes utanpå magen och genom kläderna hur han rörde sig
Andra graviditeten: Kände första sparken omkring samma tid, men har varit betydligt lugnare. Även om jag känner sparkar och rörelser så gott som hela tiden är de inte av samma kaliber. Syns inte heller utanpå magen på samma sätt. Beror troligtvis på att moderkakan ligger i framvägg – eller så är det bara en lugnare person där inne. Mot slutet har fötterna dock putat ut både här och var.
 
Matsmältning/halsbränna
Första graviditeten: Ibland känt att jag blir mätt lite fortare än vanligt, men inte speciellt.
Andra graviditeten: Samma som ovan.
 
Trötthet
Första graviditeten: Extrem trötthet fram till vecka 13. Var då galet kvällstrött och somnade för natten efter middagen. Kunde inte hålla mig vaken längre än till åtta. Efter det kände jag mig pigg, men var i och för sig ledig på dagarna. Kunde sova till nio och ta powernaps om jag kände för det.
Andra graviditeten: Fick ”måste-sova-nu-panik” på jobbet. Galet kvällstrött och somnade för natten efter middagen. Kunde inte hålla mig vaken längre än till åtta. Blev mycket piggare efter vecka 14, men har haft väldigt lätt för att somna efter det. Efter vecka 25 har jag gärna sovit en stund även på dagen. Fram till vecka 36 då jag fick energi som från en annan planet.
 
 
 
 
Moderkakans placering
Första graviditeten: Bak
Andra graviditeten: Fram
 
Foglossning
Första graviditeten: Inte känt av. Lite stelhet, ömhet i till exempel höfter och ljumskar, men tror inte riktigt att det är vad som kallas foglossning.
Andra graviditeten: Inget.
 
Viktökning
Första graviditeten: Ca 14 kg.
Andra graviditeten: Ca 12 kg.
 
Sömn
Första graviditeten: Dålig på grund av gravidigetsbeavär som domnadd värkande handen, nästäppa och toabesök. 
Andra graviditeten: Bra förutom kisspausar och sparkar av min redan födda ”bebis”.
 
Svullnad
Första graviditeten: Gratisbotox kallade jag det och det var faktiskt ganska prydande för facet. Att det behövdes en hel insatsstyrka för att få på och av skorna och att händerna var stora som handskar var en annan femma.
Andra graviditeten: Nada. Den gången berodde viktökningen mer på fettsepåer som hamnade runt lår och höfter.
 
Beräknat datum
Första graviditet: 20 november 2013.
Andra graviditet: 24 september 2015.
 
Födde
Första graviditeten: 29 november 2013.
Andra graviditeten: ??
 
Förlossning

Första graviditeten: 22 timmar från första värken/känningen. 17 timmar med väldigt lätta värkar då jag ”levde” som vanligt. 3 timmar med fruktansvärda och brutala värkar. 30 min gudomlig vila med epidural och 45 min krystande.
Andra graviditeten:…???
 
 
 
 

2 reaktioner på ”Graviditetsstatus första graviditeten vs andra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s