Nyttiga kanelbullar

De smakar som vanliga kanelbullar – YEAH RIGHT!
De blev verkligen hur goda som helst – Och jag ska söka till Paradise Hotel nästa år…

Erkänn att ”nyttiga” bakverk sällan är lika goda som vanliga. Har provat på en hel del, men har så gott som alrig blivit någon favorit i repris (förutom möjligtvis hälsobollar som i chokladbollar). Håller mer på konceptet att äter man bra och näringsrikt kan man även unna sig lite av de goda. MEN! De här kanelbullarna blev faktiskt väldigt goda. På riktigt! Och de kan man unna sig mycket av. Mycket av det goda! Kommer garanterat att göra dem igen. Är riktigt som att man njuter till kaffet.

De blev:

  • Saftiga
  • Goda
  • Smakar kanelbullar
De ser kanske lite tråkiga ut eftersom jag inte hade någon så kallad topping, men utsidan bedrar. 
 

Deg:

  • 50 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 100 g kesella/turkisk yogurt
  • 1-2 dl flytande honung
  • 1 tsk kardemumma
  • 0,5 tsk salt
  • 8-12 dl mjöl fullkornsvetemjöl eller annat mjöl (jag hade ungefär 8 dl dinkelmjöl och 3 dl grahamsmjöl)

Fyllning:

  • 1-2 dl urkärnade dadlar
  • 100 g kesella/turkisk yogurt
  • 2 msk kanel
Pensling:
  • 1 ägg
  • Strösocker/sötmandel
 
 
 
Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en bunke
  2. Värm mjölken i en kastrull tills det blir fingervarmt
  3. Blanda den ljumma mjölken med kesella/yogurt
  4. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig
  5. Tillsätt honung, kardemumma och salt och rör om
  6. Häll i mjölet, lite i taget
  7. Arbeta degen tills den känns smidig och släpper i kanterna
  8. Jäs degen under bakduk ca 30 minuter
  9. Ta upp degen och knåda den smidig innan du kavlar ut den på mjölat bakbord
  10. Ta ur dadlarna ur vattnet och mixa dem till en jämn smet med kesellan/yoghurten och kanel
  11. Bred ut smeten jämnt på degen
  12. Rulla ihop till en rulle och skiva 2 cm tjocka skivor
  13. Lägg bullarna i bakformar och låt jäsa under bakduk 30 minuter
  14. Sätt ugnen på 250 grader
  15. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över tex strösocker eller hackad mandel
  16. Grädda i mitten av ugnen i 6-7 minuter

NYTTIGA bullar i frysen. ONYTTIGA bullar i frysen. Redo för höst och föräldraledighet!

 

En reaktion på ”Nyttiga kanelbullar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s