Gravidtips: massage

Måste verkligen tipsa alla gravida om att gå på massage! Jag har inte haft foglossning under någon av mina graviditeter, däremot har jag till och från haft ont i höfter, ovanför rumpan, nedre ryggen och så vidare – har dock kommit fram till att detta mest beror på spänningar och även att det går att motverka med träning – och massage!

Under förra graviditeten bodde vi i Kina och där var det strikt förbudjet att ta något annat än axelmassage under graviditeten (mest förbjudet av allt var fotmassage). Här i Sverige vet man dock att det, efter vecka 13, inte är skadligt att gå på massage, så länge man inte har någon anledning, till exempel riskgraviditet. Och under förra graviditeten hade jag mycket mer besvär. Då kunde jag inte ens jogga.
 
Några gånger under den här graviditeten har jag känt hur stelhet och ömhet smugit sig på runt höfter och nedre rygg. Konstigt vore väl annars med tanke på hur mycket man bär på och den helt annorlunda kroppsformen – men inte bara det, tänk att gå omkring med en ny person inom sig som trycker och pressar på nerver och dylikt. I alla fall. Efter att ha gått på massage har detta varit som bortblåst.
 
Har nu den fantastiska förmånen att en naprapat kommer till jobbet varannan vecka för behandlingar. Han visste tidigt att jag var gravid och har hela tiden get anpassad massage och tryckt och löst upp stela punkter, som kan orsaka smärta. Jag har även varit på gravidmassage två gånger. Ett ställe som hade en gudomlig skön massagebänk anpassad för magen och på ett ställe där jag kunde ligga på sidan – där var dock själva massagen snäppet bättre så det övervägde.
 
Massageställen brukar ha efter vecka 13 som gräns. Det finns dock inget vetenskapligt bevisat att det skulle kunna leda till missfall eller annat skadligt att få massage innan det – enligt utbildade källor handlar det mer om att det är då de flesta missfall sker och skulle det ske, vilket det då antagligen gjort ändå, i samband med massage kan massören bli anklagad. Många ställen har dock speicell gravidmassage på menyn. Så var inte rädda för att massera, stimulera och röra på er. Blodgenomströmning behövs – i allra högsta grad under graviditeten.
 
 
 
 
 

4 reaktioner på ”Gravidtips: massage

 1. Åsikterna verkar spridda här i Sverige med.
  Jag har en chef som är zonterapeut och hon vägrar att trycka nånstans ö.h.t på en som är gravid. Inte ens en arm. 😉

  Allt sitter ju liksom ihop. Men jag är inte kunnig alls, så det är inte mina ord och åsikter.
  Men som sagt, det är olika i Sverige också.

  Gilla

 2. Oj, hade ingen aning om att man inte fick ta emot massage vecka 1-13! Good to know.

  Vart gick du på din gravidmassage? Något ställe du skulle rekommendera?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s