Väntan på syskonet

”Och det här med mammagrupper?” frågar jag barnmorskan, mest av den anledningen att jag hört rykten om att man där skulle kunna träffa trevliga mammavänner. ”Det finns, men är mest riktat till förstföderskor, för att få information om förlossningen och så vidare” förklarar barnmorskan Annelie (tror jag att hon heter). Okej! Ja, den här gången har jag ju redan stenkoll på allt – är rena förlossningsexperten. Däremot har jag inga vänner som är gravida samtidigt. Och lever ett ganska annorlunda liv.
 
Första året med Oliver levde vi dessutom ett helt annat liv. Storstadsliv i Shanghai med taxiresor, restaurangmiddagar, home delivery från you name it, städerska, exotiska kulturkrockar och så vidare. Den här gången blir det lite mer svennebanan. Vi googlar på vilken bil vi (kanske) ska köpa i höst. Jag har börjat planera föräldraledigheten med Försäkringskassan och vi har valt mellan Stockholms olika BB. Besök på MVC och att vara gravid i Sverige är något helt nytt för mig.
 
Men det är inte bara vardagen som ser helt annorlunda ut. Väntan på Oliver var helt annorlunda. Inte nog med att man var gravid på heltid och att man den här gången jobbar heltid och har en 1-åring hemma. var det första gången – det vill säga jag googlade varannan spark, började stryka bebiskläder i vecka 30 och planera BB-väskan en månad innan. Den här gången är man lite mer chill. Vet lite mer vad som väntar. Men det behöver väl inte betyda att det blir på samma sätt eller hur? Vi ska bli fyra och man kan säga att det är ett helt nytt kapitel som alldeles strax börjar. 
 
Och ni andra gravida – är ni med i några mammagrupper?
 
 

30 reaktioner på ”Väntan på syskonet

 1. Det är så synd tycker jag! Jag var med i en "mammagrupp" första gången och träffade en tjej jag umgåtts med en del. Annars hade det varit väldigt ensamt. Nu har vi flyttat och jag har inga närmare vänner här och hade gärna varit med i nån grupp igen (om det blir en till). En arbetskompis fick sitt andra barn i höstas, 7 år senare än det första. Hon hade velat vara med i en mammagrupp men det var inte aktuellt.

  Gilla

 2. Ja gud ja de är verkligen ett nytt kapitel som börjar när man får barn nr2 ♡ underbart med två att älska så mycket men att man kan känna sig så otillräcklig är en jobbig känsla, det positiva tar ju självklart över det jobbiga som tur är 😉 ♡ kika in på min blogg där de handlar mycket om våra 2 små prinsessor ♡

  Gilla

 3. Tror du kommer hitta väldigt många manmalediga på öppna förskolan i Solna som alltid är smockad med folk! Annars har du ju en extremt uppskattad blogg som säkerligen kan generera flera manmavänner! 🙂

  Gilla

 4. Tror du kommer hitta väldigt många manmalediga på öppna förskolan i Solna som alltid är smockad med folk! Annars har du ju en extremt uppskattad blogg som säkerligen kan generera flera manmavänner! 🙂

  Gilla

 5. Tror du kommer hitta väldigt många manmalediga på öppna förskolan i Solna som alltid är smockad med folk! Annars har du ju en extremt uppskattad blogg som säkerligen kan generera flera manmavänner! 🙂

  Gilla

 6. Tror du kommer hitta väldigt många manmalediga på öppna förskolan i Solna som alltid är smockad med folk! Annars har du ju en extremt uppskattad blogg som säkerligen kan generera flera manmavänner! 🙂

  Gilla

 7. Tror du kommer hitta väldigt många manmalediga på öppna förskolan i Solna som alltid är smockad med folk! Annars har du ju en extremt uppskattad blogg som säkerligen kan generera flera manmavänner! 🙂

  Gilla

 8. Tror du kommer hitta väldigt många manmalediga på öppna förskolan i Solna som alltid är smockad med folk! Annars har du ju en extremt uppskattad blogg som säkerligen kan generera flera manmavänner! 🙂

  Gilla

 9. Tror du kommer hitta väldigt många manmalediga på öppna förskolan i Solna som alltid är smockad med folk! Annars har du ju en extremt uppskattad blogg som säkerligen kan generera flera manmavänner! 🙂

  Gilla

 10. Tror du kommer hitta väldigt många manmalediga på öppna förskolan i Solna som alltid är smockad med folk! Annars har du ju en extremt uppskattad blogg som säkerligen kan generera flera manmavänner! 🙂

  Gilla

 11. Tror du kommer hitta väldigt många manmalediga på öppna förskolan i Solna som alltid är smockad med folk! Annars har du ju en extremt uppskattad blogg som säkerligen kan generera flera manmavänner! 🙂

  Gilla

 12. Jag var inte med i några grupper genom mvc, däremot träffades vi ett gäng som hittat varandra genom föräldraforum på nätet. 😊

  Ang din fråga, jag är inte så insatt i vad som finns på marknaden just nu så mitt tips är att gå till mediabutiken o låta dig få en guidning i vad de tror passar dina önskemål! Lycka till, kram! ❤️

  Gilla

 13. Jag var inte med i några grupper genom mvc, däremot träffades vi ett gäng som hittat varandra genom föräldraforum på nätet. 😊

  Ang din fråga, jag är inte så insatt i vad som finns på marknaden just nu så mitt tips är att gå till mediabutiken o låta dig få en guidning i vad de tror passar dina önskemål! Lycka till, kram! ❤️

  Gilla

 14. Jag trodde föräldrautbildningen som MVC håller i framförallt riktade sig till förstföderskor. Men sedan ordnade vårt BVC föräldragrupp(mamma grupp) från de att barnen var ca 2mån och då var vi både förstagångsföräldrar och föräldrar med flera barn med. Så hör med BVC när lillan har kommit!

  Gilla

 15. Jag tror föräldrautbildningen som MVC i första hand är riktad till förstagångsföräldrar. Men sedan
  ordnar BVC mamma/föräldrar
  grupper också när barnen är födda.

  Gilla

 16. Jag fick min första pojke i augusti det år Oliver är född och nu i juni kom lilla syster så det var lite kul när jag läste att ni oxå ska få en till och dessutom en lillasyster 🙂 Det var ingen föräldragrupp på mvc denna gång men jag hoppas på att föräldragrupp via BVC drar igång nu i höst. Det var jag med i med Vincent och där fanns både första och andra och tredje gångs föräldrar. Hoppas du blir erbjuden nått liknande via din BVC 🙂 lycka till!

  Gilla

 17. Föräldrautbildning brukar vara riktat till förstagångsföräldrar. Men hos oss och säkert på många andra ställen ordnar BVC föräldragrupp/mammagrupp sedan när barnen är födda. Och i vår grupp var vi blandat förstagångsföräldrar och flergångsföräldrar. Så hör med BVC när lillan är född. Lycka till!

  Gilla

 18. Föräldrautbildning brukar vara riktat till förstagångsföräldrar. Men hos oss och säkert på många andra ställen ordnar BVC föräldragrupp/mammagrupp sedan när barnen är födda. Och i vår grupp var vi blandat förstagångsföräldrar och flergångsföräldrar. Så hör med BVC när lillan är född. Lycka till!

  Gilla

 19. Föräldrautbildning brukar vara riktat till förstagångsföräldrar. Men hos oss och säkert på många andra ställen ordnar BVC föräldragrupp/mammagrupp sedan när barnen är födda. Och i vår grupp var vi blandat förstagångsföräldrar och flergångsföräldrar. Så hör med BVC när lillan är född. Lycka till!

  Gilla

 20. Föräldrautbildning brukar vara riktat till förstagångsföräldrar. Men hos oss och säkert på många andra ställen ordnar BVC föräldragrupp/mammagrupp sedan när barnen är födda. Och i vår grupp var vi blandat förstagångsföräldrar och flergångsföräldrar. Så hör med BVC när lillan är född. Lycka till!

  Gilla

 21. Jag är inte gravid nu men när jag var det så var jag med i en föräldragrupp för förstföderskor. Jag tyckte att det var jätte tråkigt på dom där informationsträffarna men OH så underbara mammor. Vi har umgåtts jätte mycket efteråt och gått på babymassage, utflykter, babyteater, babysim osv tillsammans.

  Och med dom kan man ju lixom prata barnmat, bajs, leksaker och gnälla på sömnbrist utan att någon blir uttråkad 🙂
  Kan du inte skaffa mamma kompisar på något annat sätt?Finns ju Facebookgrupper som heter typ "Vi som bor i Alingsås och ska ha barn våren-16"
  Lycka till i alla fall!

  Gilla

 22. Här där jag bor får man gå på föräldraträffar oavsett om det är första andra heller tredje barnet man vänta vid andra och tredje så är det självklart om man vill själv. Förstföderskorna tycker det är trevligt med dom som fött fler barn för vi har ju lite erfarenhet av det hela.

  Gilla

 23. MVC ordnar föräldragrupper som är förberedande för föräldralivet. De handlar om ex förlossning och amning. Sen brukar BVC ordna föräldragrupper också, som mer handlar om att lära känna andra mammor i området man bor som har jämnåriga barn. Vårt BVC har grupper både för förstagångs- och flerbarnsföräldrar. Dessa anmäler man sig till via BVC när man börjat gå där (när barnet är fött). Sen är öppna förskolan bra tycker jag. Man kan också anmäla sig till kurser som babyrytmik, babysim, babymassage. Eller bara göra ett upprop på nätet och se om man hittar någon likasinnad 😉 Jag kommer vara hemma i höst men min dotter fyller 1 i september så det blir nog lite fel åldersmässigt.

  Gilla

 24. Vi ska gå på föreläsningarna på sjukhuset (förlossning och amning) men vi har inget behov av "föräldrarcafé" som det heter här då vi är ett stort gäng vänner och bekanta, både till mig och J, som ska ha barn nu från sep och framåt, då har vi varandra. Hade nog dock varit annat om jag inte kände någon som ska ha, då hade vi nog gått på nån sån träff också 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s