Höstkänsla, kolakakor och nyttiga blåbärsmuffins

Igår kväll fick jag ett bakryck. Sprang ner till Hemköp i duggregnet och ute kändes det som september. Väl hemma i köket blev det klassiska kolakakor och en lite mer hälsosam version av blåbärsmuffins – typiskt ett sådant bakverk som jag får ha för mig själv (de smakar nyttigt om man säger så, kanske inget att mumsa på när man cravar efter socker). Möjligtvis skulle oliven äta – för han äter ju det mesta. Kolakakorna blev det 1,5 sats av. Smart att frysa in och ta med några till jobbet och bjuda!
Någon (eller några) smetsugna!
 
Kolakakor

 • 100 gram rumstempurerat smör
 • 1 dl strösocker
 • 2 1/2 dl vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • 3 msk sirap
 • 1 msk vaniljsocker
 • 1 kryddmått salt

Ställ ugnen på 175 grader. Rör ihop smöret och sockret. Blanda mjöl, bakpulver , vaniljsocker, och salt i en skål. Rör sedan ner alltsammans i smörblandningen. Rör ner sirapen och knåda till en deg. Rulla degen i tre längder. Platta meden gaffel på ytan för att platta till längderna. Grädda sedan i mitten på ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna något innan du skär dem i snitt.

 

Nyttiga blåbärsmuffins, ca 8 st

 • 3 dl grahamsmjöl
 • 1 ägg
 • 1/2 mogen banan
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 1 msk kokosolja eller smör
 • 2 msk honung
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 krm salt
 • 0,5 dl grekisk/turkisk yoghurt
 • 2 dl bär 
Värm ugnen till 175 grader. Blanda grahamsmjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver i en bunke. Vispa mosad banan, ägg och olja/smör i en separat bunke. Blanda i yoghurten och honung tills du får en helt slät smet. Häll smeten över de torra ingredienserna, blanda väl. Häll i bären och rör försiktigt. Skeda smeten i muffinsformarna. Du kan toppa med lite finhackad mörk choklad eller chokladknappar. Baka mitt i ugnen i ca 20-24 min. Ta ut, låt svalna en stund.
 
 
Annars då? 
Morgonpromenad
Jobb
Oförändrad pre-höstkänsla
Bebisen har gått från lugn till crazy – armar och ben all over magen som nu ständigt åker vågen
Ni då?
 

4 reaktioner på ”Höstkänsla, kolakakor och nyttiga blåbärsmuffins

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s